Het is in de beleefde verhalen dat het helen begint...

 

"Na een lange weg leerde ik dat ik het zelf moest doen, ik moest mezelf beter maken. Indien ik je KEERKRACHTboek toen had gehad, was dat uiteraard al lang duidelijk geworden.
Want dat staat er zo veel keren in, iemand anders gaat het niet voor jou doen, het ben jijzelf die moet veranderen. Dingen een plaats geven, tijd nemen, en ook alles een kans geven om te kunnen veranderen. Van vandaag op morgen gaat het niet, en spijtiggenoeg bestaat er geen instant happy pilletje. Niet alleen maak je het probleem aanvaardbaar en bespreekbaar, maar ook doe je mensen inzien, dat IEDEREEN wel ergens een probleem heeft, en de moeite die je doet om mensen daarbij te helpen, maken je een heel mooi persoon. Chapeau !!
Ik hoop echt dat er nog vele boeken mogen volgen, want jij hebt er een dikke fan bij." T.

Vandaag, net twee jaar geleden, werd ik veertig jaar en ik was zo content. Eindelijk dat twintig- en dertigers geploeter voorbij. De man van deze vrouw kent mijn partygehalte en sloeg erin een week me te verplaatsen van feest naar feest samen met familie en vrienden. Startend met een citytrip naar Lissabon. Als je Lissabon kent dan weet je dat dat ‘trap op, trap af, trap op, trap af’ betekent. En plots, in het midden van een plein, zakte ik door mijn benen. Ik kon niet meer… Met z’n tweeën ondersteunden ze me naar de metro tot het hotel. Ik was verbaasd en voelde me zo ontzettend stom. Dit was een signaal. Ik genoot volop van de rest van die week. Ik pikte mezelf erna terug op en ging voort. Met dat sluimerende onevenwicht deed ik toen niets.

Het  kan ons allemaal overkomen.
We lopen vast of zitten met een knoop omwille van verschillende redenen: relatiemoeilijkheden, verlies, verhoogde kwetsbaarheid, (chronische) ziekte, angsten, pesten, financiële problemen, depressie, werkproblemen, emotionele problemen, burn-out, teveel gezin, teveel werk, teveel keuzes, teveel plannen, teveel druk, teveel vergelijken,…OP ervaringen.
Op een onverwachte plek, op een onverwachte manier en na wellicht al een reeks signalen zegt jouw lichaam dat het klaar is. Het is OP! Wanneer in een bepaalde tijd de OPervaringen één voor één de revue passeren stapelt er zich een soort herstelschuld op. De lijst van redenen die aanleiding kan zijn voor een OPervaring is lang en persoonlijk. Herstelzorg is dan ook anders voor iedereen en zorg op maat is noodzakelijk.
Daarom is het enerzijds goed dat er veel variëteit is in ondersteuning van therapie en coaching tot workshops en opleidingen.
Anderzijds zou je verdrinken in die overvloed aan mogelijkheden, want wat past er nu net bij jou? Wat sluit beter aan bij wie jij bent en wat gaat ervoor zorgen dat je geen vijf verschillende dingen moet proberen (en betalen) voor je je zaken helder krijgt en je ergens die verandering voelt kriebelen en zich gaat installeren.
En die ‘verandering’ dat klinkt zo groot, zo angstaanjagend.

En toch…geloof ik erin dat wij allemaal sterker zijn dan we denken. Ik bedoel met ‘sterk’ zeker geen fysiek sterk zijn en ook niet “je goed kunnen houden”. Met ‘sterk’ bedoel ik een dapperheid.
De moed om de keuze te maken. Kiezen voor de intentie om ons leven te keren.
En jij gaat dat doen! Want de afstand tussen zeggen dat je iets gaat doen (wilskracht) en het effectief doen (daadkracht) die is er. Goede voornemens zijn daarvan het mooiste voorbeeld. Binnen de twee weken haakt een derde af en de helft binnen een maand.
Wil je duurzame verandering dan ga je er niet enkel over spreken of het bestuderen. Dan ga je DOEN!
En de enige die over die beek kan springen tussen iets willen en doen dat ben jij.
En dus gaan we het zelf doen, samen…met deze story-log.
Een vervolg op het KEERKRACHT boek…kan dat, mag dat? Ook ik heb die stemmetjes. Ik ben niet uit-geschreven. Mensen wilden ook weten hoe het met de mensen gaat uit het boek.
Het KEERKRACHT boek legde wondes bloot, pure, rauwe pijn, angsten, een gevoel. Ik hoorde vaak van jullie dat het bevrijdend was om te lezen dat iemand schreef hoe het écht is. Anderzijds ook een beetje freaky dat sommigen mij lazen in hun hoofd of omgekeerd: zichzelf lazen doorheen mijn verhaal.
Het boek maakte veel emoties los, door de verhalen en de foto’s. Er begint dan vanalles te pruttelen, borrelen en te wroeten. Om dan aan de slag te gaan.
Op deze story-log kan je lezen hoe mensen aan de slag zijn gegaan met de KEERKRACHT en wat dat voor hen betekend heeft. En hoe jij kan kiezen om te keren want dit is uiteindelijk de enige tijd dat je kan leven.

Een blog die zal bulken van emoties. VOELEN is de basis, de binding en de branding.
Het zal wederom wroeten worden. Wroeten en ploeteren betekent tijd om te leren.
En laat ons er aub wat stretch op zetten. Niet wroeten ‘om’ te leren. Maar ploeteren om te voelen.
En tools, ongedwongen, als je zin zou hebben om aan de slag te gaan, je te engageren.
Iets in beweging zetten ten opzichte van jezelf, anderen, onze wereld. En daarin verbinding vinden.
En zeker geen perfecte blog, gelukkig niet, wel een échte story-log.
Ontzettend dankbaar voor zij die willen getuigen van hun KEERKRACHT. Die hun beleefde verhalen willen delen open en bloot. Zij laten toe dat jij deel wordt van hun verhaal.

Het is in de beleefde verhalen, wanneer wonden woorden worden, dat het helen begint.

Care & share.

X

Olga